Welcome to Collaction. Continue your journey in English.

Timber 香港古樹皮圖鑑

目前已經有 100 萬次配對成功,Timber 是世界上最受歡迎的樹皮配對服務,適合想要認識新樹木的人。把樹木當成你生活上最可靠的夥伴—無論你去到香港哪裡,這些樹木都在你身邊。
東方日報採訪
Amy Chung

東方日報採訪

「打完風,好多樹受損,我地可以做啲乜?」

今日 Collaction 小隊去到香港佐治五世紀念公園向東方日報記者朋友介紹 Timber 古樹皮圖鑑。經歷左超強颱風山竹,我地見到公園周邊嘅古樹名木細葉榕仍然堅強存活,都鬆一口氣。但係都有好多陪伴大家長大嘅樹木,起打風期間倒塌同受損毀,我地計劃 Timber 稍後開放紀錄古樹名木以外嘅樹木,讓大家留意樹木近況之餘,資料庫可以促進政府部門同民間合作,加快修復工作。

感謝東方日報記者朋友採訪,遲啲報導出街再同大家 share!

Timber 香港古樹皮圖鑑

Collaction 拉近您和您最關心的社會話題

Timber 香港古樹皮圖鑑 透過 Collaction 管理項目及尋找各路英雄的協助,在這裡您可以追蹤有趣的社會創新項目,並以您的力量一起協作更好的社會。

您也有好的故事及有趣計劃?加入 Collaction 介紹您的項目!

加入 Collaction 了解更多

追蹤我們

LANGUAGE / 語言

© 2014-2020 Made with by Collaction Team.