發射你的想法💬!你今日射咗未?

好簡單💡,促進吓香港人🇭🇰表達吓想法📣咁,因為社會有太多制約🚧,咁我哋不如試吓唔同嘅方法🔑,促進大家將自己嘅想法💬發射🚀出嚟啦,又比人哋嘅想法射吓自己🔫咁啦!
YC - 項目發起人
發射你的想法💬!你今日射咗未?

靈感來自

享受喺Collaction同大家交流🔀新穎嘅想法💬

解決什麼社會問題

有興趣想揾奇怪嘅方法💡,邀請唔認識群眾外判嘅人,踏出第一步👞,開放自己,輕鬆發射🚀出屬於個人嘅想法💬。透過互射想法🔫嘅過程,你會發現有更大嘅世界🎨,你其實有更多嘅可能🎰。

我們如何由0到1開始

編寫簡單嘅編輯介面📝

"連接"🔌Collaction嘅『評論』功能‍💬

"打包"🍱Collaction 唔同嘅群眾外判計劃(單一又得 ,Cross-over又得, 得咗🎨) 

"邀請"📣群眾喺編輯介面就可發射🚀個人想法💬到Collaction

"發射🚀你的想法💬!你今日射咗未🔫?"

我們遇到的挑戰

Collaction本身嘅官方網頁介面已經唔錯💯,因此製作第三方編輯介面📟,可能比人一種多此一舉嘅感覺‍😩。不過正如今次開帖嘅初心💟,把想法說出嚟📣,試錯又如何?可能因此激發到「你」反射出更得意嘅想法呢🔆

需要的資源及人力

發射🚀你的想法💬

我們是誰

YC Chan (註冊社工) 

發射你的想法💬!你今日射咗未?

發射你的想法💬!你今日射咗未?

發射你的想法💬!你今日射咗未?

(於 更新)
2.6K
您認為這個社會創新項目可行嗎?

最近進度更新

選擇您能提供的資源

發射?你的想法?
發射你的想法? --> https://goo.gl/JsZanw (「車」「馬」「炮」➖平民美食車?推動計劃)
已提供:0
發射?你的想法?
發射你的想法? --> https://goo.gl/p1oZBN (露宿者服務搜尋器?➖露宿者行動社區計劃)
已提供:0
發射?你的想法?
發射你的想法?-->
https://goo.gl/IbU1W3 (Collaction想法搜尋器?➖Google Search版本)
已提供:0

發射你的想法💬!你今日射咗未? 發起人

Collaction 拉近您和您最關心的社會話題

發射你的想法💬!你今日射咗未? 透過 Collaction 管理項目及尋找各路英雄的協助,在這裡您可以追蹤有趣的社會創新項目,並以您的力量一起協作更好的社會。

您也有好的故事及有趣計劃?加入 Collaction 介紹您的項目!

加入 Collaction 了解更多