前線科技人員:真・WeConnect

前線科技人員開發語音辨識系統幫你搵出你嗰區有邊個區議員係選委,再將你嘅電話駁去佢個度。
Ricke Hor - 項目發起人
前線科技人員:真・WeConnect

靈感來自

前線科技人員對開放數據不嬲都大力支持,但係好似唔係個個特首候選人都知乜係open data,有啲人仲對雲端同人工智能有誤解添。有見及此,我地誠意示範點用open data同雲端技術為廣大市民帶來方便!

區議員嘅職責之一係聽市民意見,咁到底佢地會唔會投你想投個位呢?即刻打 5819 2689,講出你住係邊區,語音辨識系統就會幫你搵出你嗰區有邊個區議員係選委,再將你嘅電話駁去佢個度,等你親自問下佢、同佢傾下啦。

系統源碼:https://github.com/FrontlineTechWorkers/real-connect

請留意,我們提供的只是電話轉駁服務,使用者的電話號碼會於接聽來電者的電話顯示

宣傳圖

前線科技人員:真・WeConnect

前線科技人員:真・WeConnect

前線科技人員:真・WeConnect

前線科技人員:真・WeConnect

關於前線科技人員

前線科技人員成立於2015年2月,核心由科技界人員組成。成立目的為從科技人員前沿角度剖析時事,為業界,為香港發聲。

我們歡迎所有從事科技有關工作的有心人加入小組,亦期望每個加入的成員在 group 內踴躍參與討論。

投稿請寄:frontlinetechworkers@gmail.com
討論群組:http://goo.gl/hWvQV6
Facebook 專頁:http://goo.gl/L5hpG0


(於 更新)

標籤及分享

2.9K
您認為這個社會創新項目可行嗎?

最近進度更新

其他人的評論

黎緊ge區議會選舉可唔可以用番呢套code去整,打俾所有參選人?
我覺得都可以俾人直接打去同參選人對話
Andrew Ling 可行

前線科技人員:真・WeConnect 發起人

Collaction 拉近您和您最關心的社會話題

前線科技人員:真・WeConnect 透過 Collaction 管理項目及尋找各路英雄的協助,在這裡您可以追蹤有趣的社會創新項目,並以您的力量一起協作更好的社會。

您也有好的故事及有趣計劃?加入 Collaction 介紹您的項目!

加入 Collaction 了解更多