Welcome to Collaction. Continue your journey in English.

PrideLab - 經營廣東話的香港性別Youtube頻道

PrideLab以藝術推動性/別平等。用幽默有趣模式講解香港性別議題,促進社會尊重及接受不同人士。留意到現時網絡趨勢以影片形式較為吃香,但香港沒有一個會定期拍片去講性/別議題的組織。在爭奪注意力的世代,要讀者自行啃一堆文件與資料難比登天。Pride Lab便決意補上這個位置,亦是因為這樣,一個以廣東話的香港性別Youtube頻道更顯得重要。
PrideLab

性別承認諮詢懶人包 系列 全四集

香港政府現正進行《性別承認》公眾諮詢,關於跨性別及變性人士轉換性別的性別承認立法保障。 諮詢文件隻隻字都識睇,但夾埋就好難明咁!

但性別呢樣嘢,人人都有,人人都關事,唔可以唔知㗎喎! 唔緊要!有我哋PrideLab講呢啲,一連四集懶人包,努力深入淺出咁講解呢件諮詢文件嘅內容~

第一集就係認識呢件諮詢文件嘅起因,現行轉換性別程序同實況。 到底有無需要就性別承認立法呢?

首先係講準則之前,你又對跨性別人士嘅情況認識幾多呢? 性別承認諮詢工作小組在比較各地司法管轄區關於性別承認嘅處理, 有唔同嘅建議方案,大家可以就唔同嘅方案表達意見。 由嚴謹到寬鬆,你又點睇呢?

其實今次《性別承認》諮詢都做得相當全面 除咗性別之外 轉換性別時參考外國例子都會考慮到其他唔同身份。 例如年齡下限、婚姻狀況、子女情況等... 到底依家性別轉換嘅政策有無呢啲規定呢?

最後講解政府建議嘅雙軌制 到底雙軌制係乜?兩條路有咩相同有咩唔同? 關於性別仲有無其他意見想發表? 其實性別係咪得兩個?分咗男同女就搞掂晒?

第一集 認識性別承認法諮詢:https://youtu.be/UNmBO5j6q2c
第二集 點為性別定分界:https://youtu.be/1qshAyhsSyc
第三集 更改性別仲要考慮乜:https://youtu.be/RisXc1GQsjU
第四集 性別承認雙軌制:https://youtu.be/BDECYJ1TXAw595

小額支持項目

喜歡這個項目?小額支持使他們為社會帶來更多創新元素!

$

Collaction 拉近您和您最關心的社會話題

PrideLab - 經營廣東話的香港性別Youtube頻道 透過 Collaction 管理項目及尋找各路英雄的協助,在這裡您可以追蹤有趣的社會創新項目,並以您的力量一起協作更好的社會。

您也有好的故事及有趣計劃?加入 Collaction 介紹您的項目!

加入 Collaction 了解更多

追蹤我們

LANGUAGE / 語言

© 2014-2020 Made with by Collaction Team.