Welcome to Collaction. Continue your journey in English.

社區雪櫃 | Food Sharing Hong Kong

食物太多,點算?掉又覺得浪費;捐又唔知攞去邊好...最後,啲野食就係咁等到過期,結果都係要送去堆填區。「社區雪櫃」就提供咗一個比大家分享食物嘅平台,邊個有太多食物,就捐出去;邊個口痕,就去掃食。
Food Sharing HK

?? 雪櫃新消息 ??

社區雪櫃近來都有咗一啲變化,今次一次過同大家update 一下!

1) 我地分享站嘅數目...又多咗一個喇!我地嘅第五個站(食物櫃)喺?屯門樂活書緣書店,佢地其實已經運作咗一排,而且同地點亦設有供分享物資的Give Box。附近嘅街坊記得要去下!
地址:屯門置樂花園39號舖地下(map
每日10am-6pm
電話: 2970 0328


2) 而我地喺?深水埗嘅分享站已經隨住店主搬舖,一齊搬咗去?旺角。好多謝好多謝各位深水埗街坊一直以來的支持,希望日後有機會可以再同你地見面??‍♂️?不過新嘅站其實亦都唔係距離舊址好遠?
新站地址:
Papillon 帕比安紅茶書室
旺角上海街637號國祥大廈1/F B(map
星期二至五3p.m.-10p.m.,六及日1:30p.m.-10p.m.,星期一休息
電話: 6204 7863


3) 而好可惜,我地喺?東涌嘅分享站(同為漂書櫃)因為有人惡意破壞燒書☹️,所以負責嘅街坊商量之後,決定暫時只會不定期於星期日開放,地點不改。各位街坊若有野食想分享,可以同義工聯絡以得知詳情。如此當然會變得相對唔方便,但希望各位仍然會繼續支持!
地址:東涌逸東邨漁逸樓地下互委會門外(map
暫不定期於星期日開放
電話:95507915/ 94589267


-------------------


以上為各分享站最近嘅一點改動,而其他分享站(北角、油麻地)則會如常運作。至於有咩可以或唔可以分享,請參閱page 內置頂post ?

Collaction 拉近您和您最關心的社會話題

社區雪櫃 | Food Sharing Hong Kong 透過 Collaction 管理項目及尋找各路英雄的協助,在這裡您可以追蹤有趣的社會創新項目,並以您的力量一起協作更好的社會。

您也有好的故事及有趣計劃?加入 Collaction 介紹您的項目!

加入 Collaction 了解更多

追蹤我們

LANGUAGE / 語言

© 2014-2020 Made with by Collaction Team.