你知道嗎?Collaction 會根據隱私權政策使用 Cookie 來提升您的用戶體驗、以及加強系統安全。

社區雪櫃 | Food Sharing Hong Kong

食物太多,點算?掉又覺得浪費;捐又唔知攞去邊好...最後,啲野食就係咁等到過期,結果都係要送去堆填區。「社區雪櫃」就提供咗一個比大家分享食物嘅平台,邊個有太多食物,就捐出去;邊個口痕,就去掃食。
Food Sharing HK

社區雪櫃有第二個試點喇!!!

3f2cb2d1c25942b19ec9225046aa9265.jpg

【登登登登】社區雪櫃有第二個試點喇‼️

地點就喺位於北角、炮台山地鐵站中間嘅素食餐廳

?無肉食 ahimsa buffet ?
北角堡壘街10-16號地下B舖
每日12pm-10pm

老闆阿邦騰空了餐廳內一點空間出來,比大家分享食物。快啲share比住喺嗰區既朋友仔知啦!

注意呢個試點
?不收肉類,但蛋奶製品可以 (素食餐廳嘛?)
?暫時只收無須冷藏的食品

一般注意事項
?乾糧、柴米油鹽、新鮮蔬果⭕
?鮮肉、海鮮、熟食❌
?包裝食品須為***未開封***
?過期食品OK,但只收過「此日期前最佳」(Best Before)的,過「此日期前食用」(Use By)之食品恕不接受。不過也請別擺放過期太久的食物。
?請將心比己,想想所擺放的食物,換了是自己會不會拿?以這個為標準,才真的可以減少到浪費~
?每人每次最多可拿4份食品
?我們是一個平台,而非慈善團體,所以我們無法隨時檢查食物質素,請各位自負食品安全的責任。

這個計劃要靠只要大家自律,才可以成功運作下去啊~

++++++++++++++++++++++++++++

而我地嘅第一個試點就喺

?Papillon 帕比安紅茶書室?
深水埗大南街200-202號閣樓
每日3pm-10pm

++++++++++++++++++++++++++++

Collaction 拉近您和您最關心的社會話題

社區雪櫃 | Food Sharing Hong Kong 透過 Collaction 管理項目及尋找各路英雄的協助,在這裡您可以追蹤有趣的社會創新項目,並以您的力量一起協作更好的社會。

您也有好的故事及有趣計劃?加入 Collaction 介紹您的項目!

加入 Collaction 了解更多

追蹤我們

LANGUAGE / 語言

© 2014-2021 Made with by Collaction Team.