Welcome to Collaction. Continue your journey in English.

社會創新項目平台 - Collaction

Collaction 是一個社會創新 x 群眾外包的社群,透過召集資源和人力,共同實踐社會創新的項目及想法。
分享利是祝福,讓社創項目繼續前行
Nelson Chan

分享利是祝福,讓社創項目繼續前行

恭喜大家,新年快樂!今年初四,終於唔係初四咁嘅樣啦!都算係賺多咗日假!今日係初七人日,順便祝埋大家生日快樂 ?

大家有無計劃好今年收到嘅利是錢點樣用呢?有啲朋友會選擇草起佢,亦有啲朋友會選擇買禮物獎勵自己,或者送比身邊嘅人。除咗以上幾種方法外,其實有無考慮過將部份嘅利是錢,拎去支持唔同嘅社區項目??

呢個社會上面,有一班朋友一直用緊自己嘅能力同資源去貢獻社會。佢地追求嘅,並唔係要咩回報,而係希望社區能夠得以改善。但係單靠佢地自己嘅努力,始終做到嘅野有限,佢地都好需要大家嘅支持!可能你會覺得,俾少少錢支持其實無咩用,但係積少可以成多,千祈唔好睇小自己嘅少少支持!更重要嘅係,俾佢地知道,有其他同行者願意支持佢地,一齊延續各個創新項目。

利是代表對新一年嘅祝福同快樂,大家不妨考慮一下將新年嘅利是錢,分一部份比努力為社區做事嘅佢地?更好就緊係分享比其他人知,佢地做緊嘅野!最最最好就係,親身參與佢地為社區做緊嘅事啦!?

了解一下可以支持嘅項目:
https://www.collaction.hk/discovery/project?type=fund

小額支持項目

喜歡這個項目?小額支持使他們為社會帶來更多創新元素!

$

Collaction 拉近您和您最關心的社會話題

社會創新項目平台 - Collaction 透過 Collaction 管理項目及尋找各路英雄的協助,在這裡您可以追蹤有趣的社會創新項目,並以您的力量一起協作更好的社會。

您也有好的故事及有趣計劃?加入 Collaction 介紹您的項目!

加入 Collaction 了解更多

追蹤我們

LANGUAGE / 語言

© 2014-2020 Made with by Collaction Team.