你知道嗎?Collaction 會根據隱私權政策使用 Cookie 來提升您的用戶體驗、以及加強系統安全。

5年內,我想可以擁有一間自己親自佈置的cafe shop。

cafe shop係現今社會主流,我想擁有一間自己親自佈置裝潢的cafe shop,一間可以訓,可以玩,可以笑,可以喊,可以傾心事既「家」。
Karen - 項目發起人
5年內,我想可以擁有一間自己親自佈置的cafe shop。
首先,我並唔係出生係一個完整家庭,「家」對我黎講只屬於一個唔洗交租就有得訓既地方。
其次,我文字表達方式十分差。

我知道世界上並唔止得我一個對「家」有咁既睇法,往往會因為家長工作而忽略自己,令自己感覺「返到屋企等於對住四面牆,無人陪我傾計,肚餓自己搵野食,唔用電腦上網同人傾計會覺得好孤單。」久而久之,同父母關係愈來愈疏離,見面除左拎零用錢諗唔到有咩講。久而久之,反而習慣自己一個係屋企,反而愈來愈鍾意上網同人傾計、打機。

所以,我想整一個「家」出黎,一個唔洗怕無人氣,唔洗怕無溫暖,唔洗怕孤單,唔洗怕無人同你溝通既地方,一個屬於大家既安樂小窩。

詳細未諗到,但有幾個重點係我理念,亦係我想改變既野:

  1. 主題:溫馨,令人有種好溫暖充滿愛既地方。除左裝潢可以表現出依種感覺,仲有就係唔存在「店員」、「店主」同、「顧客」,只有「朋友」同「新朋友」。
  2. cafe有無得訓係其次,著重於建立人與人之間現實上溝通,而唔係Facebook,Lol,我好討厭對住死物講野既感覺,依d叫物與物之間既溝通。
  3. 我想成為別人既「心靈伙伴」,可以令人開心係我最大既滿足。
  4. 我唔需要果D知名OR專業,有咩唔係由零開始探索?我為左夢想,我會成為真真正正既糕餅學徙,唔再淨係識係屋企整小手作。

(於 更新)

最近進度更新

選擇您能提供的資源

想將溫暖帶至世界既人
依個身份既人需要同我一齊去實現夢想,隨時加入,隨時退出隨你所想,只要同一理念即可加入。當然,短期內我實現唔到我既夢想,我需要資金、計劃。當我可以實現夢想既時候,我需要你幫助,需要你既愛。當然,如果想同我一齊背負資金同計劃責任,我亦無限歡迎。如果有更好意見,我都想同你討論改進,一人力小,十人力大!
已提供:4 / 4

其他人的評論

您認為這個社會創新項目可行嗎?

5年內,我想可以擁有一間自己親自佈置的cafe shop。 發起人

Collaction 拉近您和您最關心的社會話題

5年內,我想可以擁有一間自己親自佈置的cafe shop。 透過 Collaction 管理項目及尋找各路英雄的協助,在這裡您可以追蹤有趣的社會創新項目,並以您的力量一起協作更好的社會。

您也有好的故事及有趣計劃?加入 Collaction 介紹您的項目!

加入 Collaction 了解更多
其他人也關注
更多最新項目

追蹤我們

LANGUAGE / 語言

© 2014-2021 Made with by Collaction Team.