Welcome to Collaction. Continue your journey in English.

保民生 反修例 大聯盟

我想講一直以嚟,連登仔都做錯晒方向。你係到埋怨班廢中廢老,係因為你未代入到佢嘅思考模式!所以要令佢地反政府反修例,首先就要貼近佢地的智商!
Cabot - 項目發起人
保民生 反修例 大聯盟
給予評論
165

本項目頁面是由 Collaction Robot 自動建立,有關反送中行動消息。

我想講一直以嚟,連登仔都做錯晒方向。你係到埋怨班廢中廢老,係因為你未代入到佢嘅思考模式!所以要令佢地屌政府反修例,首先就要貼近佢地的智商!

方法唔係無,在乎你肯唔肯做。我同班朋友已經決定咗,過幾日會喺街市用呢個方法鼓動班廢中廢老去示威。

街市到擺街站 緊記3人以下唔洗申請 3人以下唔洗申請

方法如下

一,模仿建制派常用語,拉Banner,上面大大隻字《保民生 反修例 大聯盟》,對付班廢中,只要睇落似建制野,佢地睇落就會撐,而有識之士路過就知係圓。就算睇耐咗發現係伏,但至少佢會去了解,比起呢家不瞅不睬邁進一大步。

二,廢中廢老建制唔係無道理,活咗大半世人,最想就係穩定,最想就係有小便宜,最想就什麼都不變。你要灌輸到觀念,就係錢! 修例會無民生,修例會無錢收,修例會無樓價,修例會無棺材本! 所以傳單唔撚洗有咩「送中」,人地關心有無錢送終多d! 需要嘅,就係要大量撤資訊息,講到世界末日咁,你諗下,當年「佔中」班建制咪一樣講每日損失幾多幾多億;最低工資張宇仁講幾多幾多餐廳會執一樣。 對付無知嘅人,就係要咁樣,唔好同我講道唔道德,道德唔應用係呢到。

三,要動搖佢地對政府的信心,第二點提及到錢!但點樣先觸發到呢? 就係要大大咁突顯建制派走資但又通過法例同時佢地正正是「港英餘孽」,「外部勢力」。 派的傳單全部用中共平時常用字眼,「外部勢力推波助瀾」 「暴力通過禍港不會得逞」「親者痛仇者快」等等。

四,街站宣傳,唔洗道理,唔洗邏輯,聲大大就得,三人成虎,多人講就變真事。建制派的錄音街站一樣都係咁做,生吹到死,死吹到生,鳩up議政,對付愚民一流。
舉個例子,「大家知唔知華為孟晚舟點樣由加拿大送到美國,就係逃犯條例,萬惡的美國就係食靠逃犯條例打壓中國。撐華為保民生,反修例,多謝支持。」

「英國賊林鄭唔會同你講修例的最終目的,但佢一早講過房屋政策係重中之重,逃犯條例只係推倒樓價的一步,呀叔,你咪笑呀,你層樓跌三成咖,呀嬸唔好諗住行快兩步無事,你D仔女連份工都無埋,到時真係送終都唔掂。」

總之,唔洗諗太多真實野,因為連收錢去受靶佢地都信,以上嘅野一樣信,最緊要唔好牽涉到中國!當佢地講相信政府就用「4000蚊你收到未呀」就可以KO佢地。

BTW,我地差一個有天份既設計師,可唔可以幫幫手將上面嘅內容砌成一份A5嘅傳單,等我地可以係地區擺街站嘅時候派下傳單。

17176759c86a344a250d6e875b14987383506bfbf9192a59d0cc3c4b980fd8498e6bdfd28ab91e7c110c1e589c634787.jpgca53e1b948c6dc39a28f9f5fcd332f3d24d0f0f0898a3147eec5bb09d72285a5e14b038afe95be1693ad652e1f433ed2.jpg

另外再補充部份港共官員同建制派仔女國藉

  • 陳茂波太太,許步明(國藉:英國)
  • 陳茂波兒子,陳天行(國藉:英國)
  • 陳茂波女身,陳天欣(國藉:英國)
  • 林鄭月娥丈夫,林兆波(國藉:英國)
  • 林鄭月娥兒子,林節思(國藉:英國)
  • 林鄭月娥兒子:林約希(國藉:英國)
  • 梁振英女兒,梁齊昕(國藉:英國)
  • 梁振英太太,梁唐青儀(國藉:英國)
  • 梁振英女兒,梁頌昕(國藉:英國)
  • 梁振英兒子,梁傳昕(國藉:英國)
  • 鄭若驊丈夫:潘樂陶 (國籍:加拿大)
  • 黃錦星妻子:梁素雲(國籍:加拿大)
  • 楊偉雄 創新及科技局局長:連同太太申報持有合共十個物業,當中有五個住宅單位位於美國加州
  • 楊偉雄太太:翁少琼(國籍:美國)
  • 劉江華太太:穆斐文(國籍:加拿大)
  • 陳肇始 食物及衞生局局長:擁有英國倫敦物業一個,與妹妹共同擁有一個位於英國格域的物業
  • 邱騰華太太,黃雪兒:與家人在英國擁有3個物業
  • 楊潤雄,教育局局長:一對子女現時在澳洲留學
  • 陳維安,立法會秘書長:育有兩名兒子,今年分別21歲及18歲,均就讀於 德瑞國際學校 German Swiss International School

source:
https://lihkg.com/thread/1196704/page/1
https://lihkg.com/thread/1197462/page/1
(暫時連登[招兵買馬] 幫港共官員同建制派取消外國護照POST搵到咁多,如有更新請幫手增加)

相信已經有巴絲打已經有人開始探索到我嘅計劃。

一星期前,好多朋友仲係到笑我嘅《保民生 反修例》嘅想法不切實際,9up議政,但我冇放棄,最後放上連登,「愛國愛港」嘅我總算幫香港做到d野,衷心同大家講聲「多謝」。

不過,之前嘅行動,只係我理論計劃嘅第一步,要完全阻止及摧毀「偽建制派」賣港行為,我地需要三步曲,第一步我地算係成功了,相信將來的抗爭都會有新嘅路向!
但咁就夠嗎?當然唔係,香港唔係一個完全民主社會,立法會有一半議席(嗰5席超級區議會提名權受制)唔算民選產生,所以剩低的議席一席都不能少。好多人講,冇必要益泛民。但今次睇到兄弟爬山,各自努力,多一個不親密的戰友,總比多一個實際敵人好。

共產黨成功的其中一個手段,就係先聯合較次要敵人,攻擊主要對手,亦即「統戰」。如果大家內鬥,就只會被一一擊破!

望返泛民及本土的票數,係持續內鬥同焦土下年年下降,而建制穩定增長,守住鐵票。大家可看下圖,Ya4R0K.jpg
一直以來,香港政制二元劃分,但選舉制度及泛民本土難以協調問題,「鎅票」只會在泛民本土之間出現。餅就係得咁大,你點切都會損到兄弟利益。咁大家為何不製造建制鎅票效應?

方法唔係冇,視乎大家決心如何,肯唔肯做。

建立政黨

主張愛國愛港,標籤其他建制為「偽建制派」,因為真建設派不會盲從,不會不斷轉軚,唔會陷祖國於不義。建議政黨名稱內加入「建設」兩字,旗幟鮮明!要記住,這種方法不是要搶奪民主派及本土票源,他們「反中亂港」的票我們一概不屑,我們要嘅,係一眾藍絲的廣大愛國愛港票。

建制文宣

偽建制派盤踞多年,要一時三刻完全改變選民意願實非易事,但《保民生》的經驗指出,令支持者動搖,就是要更徹底,更無底線。配上長輩圖等以事實去證明「偽建制派」多次賣港,多次轉軚。並重申自己愛國愛港,比偽建制派更可靠。同時,唔好俾偽建制派騎劫「民生」、「經濟」,一樣用返佢地平時用開嘅論調,仲要比佢地更加煽情,更加要「私有化」其字眼。

擇區「鎅票」

其實呢一段有點誤導,因為票本身就唔屬於「偽建制派」的。純粹為了大家明白而用上這字眼。空降落區,以偽建制派的力量,要推翻當然困難,但大家別忘記上屆區議會多區泛民小輸,我們真建制派要「焦土」容易得很,舉兩個例子,


D08 華貴選區 小輸數十票
6QMg9X.jpg
D09 華富南區 小輸數票
txMqmh.jpg
而參選只需3000元,印埋傳單等,數千元便可以減少偽建制派力量,何樂而不為。同時我們亦可以派員挑戰自動當選選區,若當區沒有泛民本土,相信勝算亦會大增。今屆有「反修例」加持,相信上屆小輸數百票都有機會「翻盤」。

長遠取代「偽建制派」

計劃一旦實行,相信好快偽建制派會反擊,所以都要有反制措施,我地需要強而有力的社交媒體支援,真正務實溫和的地區服務。只有大家做多幾步,好快偽建制派就會被市民定性為盲撐、激進、阻止香港發展,就算佢地仍然盲撐政府,但有真建設派的牽制下,淺藍市民有得揀了,佢地會大失民心。持之而恆,香港有救!

以上都係構想,未必可以實行到,但都希望各位巴絲打研究研究。

至於經過今日遊行後,大家睇到民眾的力量係幾堅實,我地先係大多數,邊有多數怕少數的道理,唔好再懦弱了,自己香港自己救,WE CAN DO IT,兄弟爬山。



*以上內容由 Cabot 於網絡上擷取。

Source :
https://safeguardhongkongchina.org/
https://lihkg.com/thread/1218758/page/1
​​​​​​​
https://lihkg.com/thread/1232592/page/1

(於 更新)

其他人的評論

您認為這個社會創新項目可行嗎?

反送中,可以點參與?

今次行動,群眾參與尤其重要,需要線上線下通力合作,及時應變:

✅ 行動:Collaction 為你整合多個線上線下參與方法,以最適合您的方法,表達訴求。
✅ 通知:持續留意真確的最新消息。
✅ 翻譯:去各大海外網站討論區出 post 及持續更新,令更多海外朋友一同關注、緊貼事態發展。
✅ 整理:立即到 https://extradition.g0vhk.io/ 協作整理送中條例資訊,補充更多。
✅ 投稿:Facebook Page 發送息給我們更多行動消息,讓我們好好整理給大家。

反送中行動

追蹤我們

LANGUAGE / 語言

© 2014-2020 Made with by Collaction Team.