膠飲管BYE BYE

人們每天不知不覺掉棄無數膠飲管,海洋公園保育基金估計香港人每年掉棄約17億支膠飲管,人類數分鐘的方便,卻對大自然造成極大的破壞。 每天有無數膠飲管被掉於海洋或郊野,動物因誤食而生病受害,甚至死亡。大量塑膠入侵自然,最後人類無可避免會自食其果。 因此,為地球,為人類,為動物,我們應該減用膠飲管,一同向膠飲管BYE BYE! 請大家支持!

您先可以建立帳戶或登入後評論,未登入的評論將以 Anonymous 署名。

立即登入 30 秒建立帳戶

繼續前,請點選下面的方格。

點選圖例文字可篩選評論

其他評論

同學要想清楚係咪一定要用代替品黎改變大家減少使用膠習慣的習慣,你地可以了解一下自從推行用環保袋代替膠袋其實產出左幾多額外廢料,亦唔好忘記生產你選擇ge代替品時對環境產生ge 傷害。以上說話唔係話你地而家揀呢個方案唔得,而係我真係好希望你地會成功,而且搵到一個真正sustainable solution!你地要加油!
Anonymous 可行但疑惑
環保飲管都有分3種,玻璃、不鏽鋼同竹,向有好壞。

玻璃飲管透明所以易睇到污積,但驚易爛。
不鏽鋼飲管就唔易跌爛,但係飲熱飲時有機會灼傷嘴。
竹飲管就係一種十分天然既材料,而且較為容易分解,但係竹就始終有機會發霉,保養會比較麻煩。

你地可以好好考慮一下會向同學同大家推廣邊一種 😳
Nelson Chan 可行

感謝你的建議! 對於小朋友可能不銹鋼是較佳的選擇。如有推介請告訴我們,謝謝!
其實都越黎越多香港人關注呢個問題,加油!!!!
你地咁細個已經咁識諗好難得!!!
Anonymous 可行

謝謝關注和支持!!!
為己為人為大自然,要對地球先生好
Anonymous 可行

同意!!
項目展示服務由 Collaction 提供

追蹤我們

LANGUAGE / 語言

© 2014-2018 Made with by Collaction Team.