巴巴在哪兒

香港人生活節奏急促,我們打算研發的「巴巴在哪兒」是一個創新的應用程式,提供小巴即時資訊以及預留座位的功能。我們的期望是節省人們等候交通工具的時間,令大家可以選擇一條最理想的路線。

您先可以建立帳戶或登入後評論,未登入的評論將以 Anonymous 署名。

立即登入 30 秒建立帳戶

請點選下面的方格。

點選圖例文字可篩選評論

其他評論

『社職』機構已應邀派員擔任客席導師,為同學帶來更豐富開發應用程式的體驗,詳情如下﹕

日期﹕12月2日(六)、12月9日(六)、12月16日(六)、12月23日(六)

時間﹕上午9時30分至中午12時正 (2.5小時)

地點﹕般咸道69號 聖保羅書院 6樓 e-learning center (校務處旁)
YC 可行

感謝您嘅意見。但我地並沒有完全明白當中的運作內容及原理,歡迎電郵我地 dreamstarterspc@gmail.com,同我地講解更多。
這是一個很好的嘗試,可以參考台灣的 Taxigo,這個初創運用 LINE 或 Facebook Messenger 來做用戶界面,減輕開發成本及用戶下載程式的門檻,對於你們起動個計劃能有一定幫助。

更重要是紅色小巴在非繁忙時間經常遊街等客,乘車時間反而比起坐巴士還久,若你們能成功研發,讓司機們更掌握乘客需求,其實也是雙贏局面。
Himphen Hui 可行

非常感謝您嘅意見。我地會參考更多同類型嘅程式再作改進,至於第二點,我地正正係考慮到類近嘅問題,所以想先綠巴,再做紅巴。
正阿喂!!!
希望你地真係做到!!!!!!
難度最高既地方似乎係要同小巴公司傾掂數!?!?
我建議你地同左綠van公司傾先,紅van公司似乎難搞好多
Judy Yeung 可行

十分感謝您嘅意見。關於小巴公司嘅問題我地會再商討一下,然後係呢度更新最新嘅動向。
great to see this (same as mine before); there are few key areas of focus:
1/ must create the values for minibus companies;
2/ empty seats counting - must use sensors technologies instead of asking Drivers to do so; pave the way for IoT opportunities too;
3/ legal risk : will "pre-booking" be considered as "uber-like" argument?
4/ "Green vs. Red Vans"?
email markymak@gmail.com if u want to chat.
Marky Mak 可行但疑惑

Many thanks to your advice. As there are character limits here, we will send you an email later regarding the points you mentioned. Thank you.
you try first, let us know when you are ready to go to next phase!
Prof Erwin 有難度

Many thanks to your support. We will constantly update our progress on this site, so that all can keep track of how are we doing.
可以留位係個好功能,唔使等咁耐,希望可以盡快用
Ben Lew 可行

十分感謝您嘅支持。我地呢個App之所以創新,就係因為有小巴留座呢個功能,若果成功研發嘅話,我地亦呢個功能都希望會幫助到更多嘅人。
有咗佢就唔洗等好耐小巴👍👍
Caspar Ho 可行

感謝您嘅支持。能夠研發一個App而又幫到人實在係我地嘅榮幸!
希望可以盡快用此app
Jev Chan 可行

好多謝您嘅支持。我地會喺嚟緊嘅幾個月寫好基本嘅程式碼,之後再同小巴公司尋求合作,佢地肯提供資料嘅話就有得用啦!
有趣有趣,但似乎最大難處係點樣同小巴公司傾店。
如果成到事,真係好多人受惠
Anonymous 可行

多謝您嘅意見及支持。的確,游說小巴公司同我地合作係一大難題,喺嚟緊嘅幾個月入面,我地會盡快寫好程式碼及盡可能優化設計。將個App最好嘅一面呈現喺小巴公司面前,希望佢地可以給予位置同人數等等嘅資料。