撲水 Water for Free

「撲水」係一個手機應用程式,將全港可供市民自備水樽免費斟水的地點標示在地圖上,鼓勵大家以自備水樽代替飲用膠樽水,以減輕膠樽垃圾圍城的問題。

您先可以建立帳戶或登入後評論,未登入的評論將以 Anonymous 署名。

立即登入 30 秒建立帳戶

請點選下面的方格。

點選圖例文字可篩選評論

其他評論

撲水App令我嘅隨身FoFoCup如虎添翼,好似我一個咁嘅低收入人士但又想生活得更環保,除咗堅持每一次進餐或口喝時提醒自己要記得「走塑」咪俾自己使用任何即棄餐具之餘,最理想就係小額撐我認為可以推動到整個社會喺消費層面源頭減廢能有重大貢獻嘅環保項目,咁就係我哋喱類飲杯嘢都要嗌「走飲管」嘅麻煩友一個小小心願。另外如果未來可以加入App內通報水機臨時修理停用嘅功能,撲水地圖上以黑灰色作標示,或有些免費水機位處私人場所或入閘已付費範圍內(如中環5號碼頭內的水機)以紅色作標示,其餘正常可直接免費取用嘅先維持用藍色標示好讓公眾清楚區分避免撲水變「撲空」咁就好了。
Leo Mak 可行
出街俾錢買水,不如要黎支持你呢個計劃!
卡努 可行
I will definitely consume in the supporting shops/cafe!
Anonymous 可行
支持中小企業,商店參與,等同做善事。
Anonymous 可行
我有用開你個app,好值得推介比朋友用,
好多朋友都話,唔知原來咁多地方都係可以斟水,好多時唔知局住要買
Daisy Chan 可行
本意好好, 但希望其他使用者用既時候注意一下衛生...
我一諗起迪迪尼戈d 人係度洗腳就唔敢飲
Tiffany Lee 有難度
這是一個很有意義的事情,加油啊!如果每個人出一分力,世界將會變得更美!
Anonymous 可行
香港水機太dirty. 我見過洗手洗面洗毛巾仲有洗腳 , 個咀貼住用我唔想用上手口水. 盡量自己帶水樽去餐廳算
Anonymous 可行但疑惑
會唔會直接可以係Google Maps度Search到啲免費斟水位置?
Lai Ka Yu 可行
我都唔鍾意用咁多膠樽. 有機會我都會帶水樽出街, 不過就會自己響屋企或者公司裝定水.
主要係因為好驚飲水機啲過濾好耐都唔換, 而且部水機個個推個口埋去, 感覺好唔衛生, 而露天的話, 就更加會擔心衛生問題. 所以單純推動飲水機, 可能只能夠被部分人接受.
反而星期三港案入面其中一個idea我覺得有更大發展空間, 就係共享水源嗰種概念, 希望可以邀請到多啲店舖加入, 幫自携膠樽嘅人提供飲用水, 咁成效可能會更大.
Ray Cheng 有難度
Thank you for what you have done for HK and the earth village. This app is amazing! Agree with other's suggestion to add sticker in front shop ( if owner agrees) for easy identification
so mak 可行
多謝你!!!
之前已經裝咗個app,我會介紹俾多d朋友
Anonymous 可行
水機始終都要政府或者商場支持先會增加。
但係反而搵民間小店加入成為免費斟水點呢一點我認為大有作為。
一方面可以支持小店,為小店作另類推廣,亦可以提升小店形象。
另一方面唔需要向大財團或政府係度商討(你知佢地有幾煩)。

我想像到一個情況,就係你地俾小店登記成為撲水免費斟水點,之後你地就送一張貼紙比佢地貼係門口(類似ubereat同deliveroo咁),市民都唔一定要透過app 先知道邊d小店係撲水既免費斟水點,本身門檻都降低左。

如果有興趣了解多d呢個想法,可以搵我再傾傾,我覺得絕對有得搞 😁
Nelson Chan 可行
十卜十卜
Anonymous 可行
我認為加入肯俾外人fill水既小店呢個諗法好好
Anonymous 可行
支持一下
Anonymous 可行
多謝你的推動,會成功的。
Anonymous 可行
已支持,多謝你為香港做ge野,小小意思支持左你地
Anonymous 可行
希望可以再找多一些小店加入 , 可以行到邊飲到邊!
Anonymous 可行但疑惑