前線科技人員:跟進2015年食水含鉛事件

2015年香港食水管路含重金屬超標事件是指從2015年7月起,香港部分公共屋邨、居屋、私人屋苑、醫院及教育機構被揭發食水含重金屬量嚴重超標的事件。

您先可以建立帳戶或登入後評論,未登入的評論將以 Anonymous 署名。

立即登入 30 秒建立帳戶

請點選下面的方格。

點選圖例文字可篩選評論

其他評論

同朋友討論開,其實都想知道,
如果民間想係呢件事參與/出1分力,
除左引起討論之外,仲可以做d咩?
Tiffany Lee 可行

我哋有好多關於食水安全的資料,請問你同朋友有無興趣參與研究。
2015年既事,到左2017年都仲未解決到
大部香港人都已經遺忘左
一單獲過一單………

希望可以多d人關注呢個話題,食水安全真係好重要,繼續無人理遲下就真係無人記得
群眾其實可以點樣係呢件事上面參與到?
Andrew Ling 可行
其實香港人唔係唔想理,而係香港人太善忘.
社會上好似每1個星期都會發生d好爆ge野,然後久而久之,大家就開始唔記得舊ge問題.
但問題放係度係唔會自動解決,好需要各位繼續監察住唔同問題.
Desmond Leung 可行

也需要社會各界的支持,解決食水安全問題,其實要不同的人一起做先可行。
好開心有組織會持續去關注尼 d被遺忘ge社會議題
不過我以前聽過你地尼個組織,以為會係關注科技向ge議題

講番尼件事,用科技可以點樣幫忙?
Anonymous 可行

其實食水安全同科技有密切的關係,例如水喉物料、水龍頭⋯等要安全,不會釋出有害物質,如鉛,已有相當多的科研。 現在全球暖化,好可能在二、三十年後會缺水,所以我們也可以應用科技,如 smart meter 去減低水管在運送途中的漏水問題,也可以用 smart grid 去改善用水方式。