Snappy - 香港街景相片資料庫

Snappy 的願景 - 「Free」的香港街景相片資料庫,「Free」的意思不只是免費,還有自由和開放的意義在裡頭,任何人皆可不受時地限制檢視、編輯、修改及授權內容。

您先可以建立帳戶或登入後評論,未登入的評論將以 Anonymous 署名。

立即登入 30 秒建立帳戶

請點選下面的方格。

點選圖例文字可篩選評論

其他評論

我向外國朋友介紹香港時,會用到你個網<3
d外國朋友都覺得好有趣
Anonymous 可行
香港好多舊相流落係網上面…又唔知係邊個既又唔知用唔用得,最後得個睇字
Anonymous 可行
理念好好,而且可以睇番好多舊相,都幾有用,
但實際使用起上黎既時候會有一個麻煩,
好多相都係版權所有,以我理解姐係唔可以就咁用,
但想聯絡版權持有人又無從入手,
可唔可以加留個contact俾所有upload相(不論係新相定舊相)既人?
Dina Cheung Wing Tung 可行但疑惑
拎住手機開住個app,去影番當年既相同位置,都幾好玩阿XD
Karson Lam 可行
一張相, 除左係一張相之外, 仲可以係好多故事!
建議可以俾人就住唔同既相去做討論!
Desmond Leung 可行
見到入面有好多舊相,雖然我本人無咩感覺,但我家中兩老睇完後覺得好驚喜…
睇番自己住既地方以前個樣,十分感觸! 同而家相比真係已經改變左好多好多,雖然話社會發展係一定會帶黎改變,但而家既香港真係變得太快.
Eric Chow 可行
很喜歡你們的idea!!
Anonymous 可行
其實要係番同一個位置影番張相都真係好難,要好高技術..
我覺得會出現有舊相但係無人upload現在既相,因為多數舊相所描述既位置都可能唔係咁清楚
Anonymous 有難度

的確,所以我們在 android app 中的拍攝功能,提供了濾鏡效果,讓用戶比較容易地「就角度」。
係咪未有ios版?
Chole Fung 可行

抱歉,暫時未有。
其實要偷相一樣可以偷到
Tiffany Lee 可行但疑惑

無錯,要偷都真係會偷到,我們只能提醒用戶留意該相片係用那一種形式的授權
有好多人做舊相記錄,不過未見過有人咁樣做…好有趣
Nick Chen 可行

多謝支持!
呢個plugin 好耐之前見過!不過無諗過可以咁樣應用落新舊相度!
Jane Ho 可行

呢個 plugin 仲有好多玩法架 XD
好多老人家都有舊相,而且唔介意同人分享,不過佢地多數都唔識上傳
Judy Yeung 可行

我地黎緊會同老人中心一齊搞舊相分享會,一齊聽下老人家們既故事 😍
幾時有得用?
好期待😍
Andrew Ling 可行

我們已經正式推出了 XD Google play 也可以下載了(https://play.google.com/store/apps/details?id=hk.collaction.snappy&hl=zh_TW)