Collaction

Collaction 是一個社會創新 x 群眾外包的社群,透過召集資源和人力,共同實踐社會創新的項目及想法。

您先可以建立帳戶或登入後評論,未登入的評論將以 Anonymous 署名。

立即登入 30 秒建立帳戶

請點選下面的方格。

點選圖例文字可篩選評論

其他評論

好耐之前已經有睇過你地ge網站! 但當時仲係無咩睇, 同而家都好唔同
最近因為係fb見到童心共享ge post,所以再睇番
比起以前多左好多唔同既項目,而且都貼地過以前好多
希望更加多ge人可以善用呢個平台去做唔同ge社會項目!
Anonymous 可行
crowd-sourcing呢個概念,係香港識既人唔多,好欣賞你地唔怕辛苦咁去介紹呢個概念俾其他香港人睇,同埋用唔同既project去介紹crowd-sourcing係香港既可行性!
我係透過notfound呢個計劃認識到你地,加油!
Anonymous 可行
d project 好有趣, 好多都係來自外國, 值得一試係香港是否能夠實行.
Anonymous 可行

對阿,很多 Project 其實都是源自國外的案例。但由於有很多不同的因素影響(例如社區、政府…等等),所以在香港也未必一定能夠成功,不過值得一試!
I found lots of socialinnovation project here! Nice!
Anonymous 可行
你地好似仲有搞左幾個5同既project?? 好有趣!
Tiffany Lee 可行

是的,我們的團隊成員除了協助 Collaction 的日常運作,也會以 Crowdsourcing 的方式去嘗試不同的項目!
加油! 我係上年既童心迎新年認識到你地, 努力落去!
Jackie Ma 可行

今年應該也會再搞喔~請多多支持!
個網站好靚!但需要加強推廣!
Desmond Leung 可行

謝謝你的讚賞,我們也會在推廣方面更加努力。
建議你地搞d offline 活動去同人brainstorm唔同既社會創新idea出黎,再放上黎透過平台去協助戈d項目進行

謝謝你的意見, 我們也希望在未來能夠與其他機構合辦一些 offline 的活動去 brainstorm 新的 idea XD
呢個idea好好, 但係係香港講crowdsourcing似乎未係時候, 香港人未太有呢種意識
Anonymous 可行但疑惑

的確我們認亦同香港人對 Crowdsourcing 的認識未夠深入,所以我們希望能夠一起協助推廣香港的 Crowdsourcing 文化。
好好既idea!你地會唔會出app?
Anonymous 可行

我們暫時未有這個打算,因為我們之前做了一項針對項目發起人的調查,結果顯示大部份人 prefer 使用網頁版。另外我們的資源亦有限,暫時希望專注於發展網頁版。
目前見到有大約20多個進行中既項目,希望將來可以見到更多 😬
Anonymous 可行

謝謝你的支持,我們也在努力找更多項目發起人加入 Collaction!
不如去下唔同既event (E.G.pitching比賽)度叫人放上黎
Anonymous 可行

我們的團隊定時也會參加不同的 offline event 去認識不同的朋友,了解他們的計畫,也會鼓勵他們把計畫放上 Collaction。
除左online之外,都可以搞d offline 活動去gather唔同既人去合作唔同既project
卡努 可行

多謝你意見!我地黎緊都打算搞d offline 既hackathon,等群眾去參與解決社會問題。
可以容易地搵到唔同既創新項目,想google都唔知點搵
Eric Chow 可行

我地都希望能夠成為一個集中的平台去等人更輕易地接觸同搜尋到香港既社會創新項目 =)
A good place to look for social innovation project
Andrew Ling 可行

感謝你的支持,我們也希望 Collaction 這個平台能夠令群眾更加容易找到社會上不同的社會創新項目 =D